Vegetarisch: Broccoli-tomaat strudel


Ben ik weer! Wauw, dat was me een lange blogpauze. Volgens mij heb ik al zeker zes weken niet meer de moeite genomen om iets te schrijven :-o. Sorry guys! 

Uiteraard heb ik niet stil gezeten in de keuken, ik ben slechts te lui geweest om te schrijven. Maar afgelopen weekend at ik zoiets lekkers, dat moest ik even met jullie delen. Dus bij deze. En vanaf nu doe ik mijn best om minstens 1x per week een super super super lekker recept te delen, promise. 
Wat at ik vorige week dan precies? In de volkskrant las ik een recept over een broccoli-tomaat strudel, en als mega broccoli liefhebber (oeh oeh en vegetarisch!) hing dit recept dus al sinds 30 mei op mijn koelkast te wachten tot gebruik. Vrijdag 22 augustus was het eindelijk zo ver! Ik kwam erachter dat ik een aantal ingrediënten mistte, dus ik heb er maar een beetje een ander recept van gemaakt. Het origineel vind je hierrr, maar ik heb mijn strudel gemaakt met:

8 plakjes filodeeg – 1 grote broccoli – 2 uien – 8 cherrytomaatjes – 50 gram boter – 1 eetlepel pesto – 1 bol mozzarella – knoflookpoeder – 1 blik tomatenblokjes – 1 dl rode wijn – 1 eetlepel oregano – 50 gram basterdsuiker – maizena

Van deze berg ingrediënten heb ik overigens vier strudels gemaakt, twee per persoon. Prima maaltijd! 
Begin met het uitleggen van je filodeeg, het werkt wat prettiger als dat is ontdooit. Uiteraard laat je dat afgedekt ontdooien zodat het niet uitdroogt. Verwarm ook even je oven voor op 200 graden.
Snijd je broccoli in kleine roosjes en stoom ze gaar. Snijd ondertussen je ui fijn en pak deze in een beetje boter glazig lichtbruin. Snijd je cherrytomaatjes in kleine stukjes en roer deze samen met de eetlepel pesto en een beetje knoflookpoeder door de gebakken ui. Ik heb heel braaf volgens het recept de tomatenprut en broccoli apart gehouden, maar de boel verdeelt vast lekkerder als je het gewoon door elkaar roert. Dus hup, alles bij elkaar en goed roeren :-)
Snijd trouwens ook even je bol mozzarella in dunne reepjes, dat verdeelt makkelijker.
Tijd om te vechten met het filodeeg, iedere strudel maak je van twee plakjes filodeeg op elkaar dus het gaat het makkelijkst als je ze per twee van de stapel trekt. Scheelt scheurfiasco’s en plakwerk. Leg een kwart van de mozzarella in een lange baan op de plak filodeeg, let erop dat je genoeg ruimte overhoudt aan de zijkanten om hem in te kunnen vouwen. Hier bovenop dus een kwart broccoli-tomaat spul en vouwen maar, eerst vouw je de onder en bovenkant een stukje dicht zodat de vulling blijft liggen. Hierna klap je de rechterkant over de vulling en rol je de strudel door naar links zodat je een prachtig pakketje overhoudt. Bestrijken met wat gesmolten boter en verder naar nummer 2, 3 en 4! Het is even knutselen, maar bij mij zagen 3 en 4 er supermooi uit. Die staan dus ook op de foto ;-)
Leg je strudels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in zo’n 25 minuten lekker knapperig bruin.

Terwijl je op je superstrudels staat te wachten maak je de saus, zoals je misschien al gespot hebt heb ik precies dezelfde ingrediënten gebruikt als in het recept van de Volkskrant. Dat ga jij ook doen, want die saus is OMG super lekker. Echt waar.
Tomatenblokjes, wijn, suiker en oregano in een pannetje en zachtjes aan de kook brengen, laat dit ongeveer 15 minuten lekker pruttelen. Pak een zeef en schenk hier je saus doorheen, gebruik een lepel om je prut hier wat doorheen te roeren zodat je alle saus eruit krijgt. De tomatenprut die achterblijft is trouwens een superlekkere basis voor pastasaus (TIP!!!). Jammer dat ik daar nu pas aan denk, mijn hoofd zit namelijk al bij de pasta voor vanavond en dit had m vast helemaal perfect gemaakt. Komt goed, volgende keer beter. Terug naar die saus. Je hebt nu een prutvrij pannetje super lekkere saus, deze bind je met wat maizena. Even laten pruttelen en indikken, klaar!

Strudels op het bord, saus er omheen en het pannetje met resterende saus op tafel omdat je dat ook op wil eten. Of gewoon uit het pannetje wil likken. Omnom. Eet smakelijk!

Plaats een reactie